Svatý Martin v mateřské škole 2020

LEGENDA O SVATÉM MARTINOVI

Martin byl mladý voják (-pro nejmenší můžeme říct rytíř), který nerad bojoval, avšak jeho otec i přesto chtěl, aby vojákem byl. Martin měl velmi dobré srdce, pomáhal lidem a ke všem se choval moc hezky. Jednou potkal u městské brány žebráka, který ho prosil o pomoc. Martin neměl žádné jídlo, pití ani peníze, a tak se se žebrákem podělil alespoň o svůj plášť, aby mu nebyla zima. Svůj plášť přeťal mečem na půl a jednu polovinu dal chudákovi. Legenda dále vypráví, že se následující noc zjevil Martinovi ve snu onen žebrák – Ježíš v jeho plášti. Děkoval mu a prosil ho, aby pomáhal dál lidem. Po návratu domů vybudoval klášter, kde lidem pomáhal. A protože byl tak dobrotivý a laskavý, lidé ho zvolili biskupem.

Proč se říká, že SVATÝ MARTIN PŘIJÍŽDÍ NA BÍLÉM KONI?

Legenda o bílém koni, se kterým Martin přináší první sníh, vznikla docela prostě. Lidé si během uplynulých let jednoduše všimli, že vždy kolem svátku svatého Martina první sníh skutečně přichází. Propojili tak jeho jméno s bílým koněm, který symbolizuje první sníh.

SVATÝ MARTIN A HUSA

K husám jsou nám známé dvě legendy. Jedna říká, že husy Martina rušily při kázání natolik, že je nechal za trest upéct. Druhá legenda vypráví, že se mezi husami Martin schovával, protože ze své skromnosti nechtěl být jmenován biskupem.

Recept SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

520g hladké mouky; 360g tuku (hera, máslo, ..); 1 šlehačka 30%
Náplň – ořechová směs nebo tvaroh.

Vše smícháme dohromady, vypracujeme těsto a necháme nejlépe do druhého dne odstát. Těsto rozdělíme na alespoň 5 stejných částí (záleží na tom, jak velké chceme rohlíčky) a rozválíme. Rozkrájíme jako pizzu na trojúhelníčky, na jeden trojúhelníček dáme trochu náplně (ne moc, aby nám nevytekla) a z vnější strany kola točíme rohlíček. Viz obrázek a fotky z naší školky.😊 Pečeme na 190° ve vyhřáté troubě asi 10-15minut. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru. 😊

Nikola Hansalová, vedoucí učitelka MŠ